Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy smalec

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

słonina 30 dag
mięso wieprzowe 30 dag
kiełbaska 30 dag
boczek 30 dag
cebula 1 szt.
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
Majeranek suszony Prymat do smaku
jabłko kwaśne 1 szt.
Pieprz czarny grubo mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy smalec

Mięso, słoninę, boczek, kiełbaskę zmielić w maszynce i dusić w garnku o grubym dnie. Często mieszać. Posiekać cebulę i czosnek, doprawić przyprawami. Pod koniec duszenia kiedy masa będzie jednolita dodać starte jabłko. Smalec przelać do słoików i ostudzić. Trzymać w lodówce. Pyszny z razowym chlebkiem i kiszonym ogórkiem. Można go też podawać na gorącym toście i posypać szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

francuzik 31.07.2012 11:18
to musiałem wypróbować, palce lizać :) W smaku wyśmienity, a ze świeżym chlebkiem po prostu się rozpływa w ustach. Polecam, bo warto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak