Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy chleb

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
drożdże 2,5 dag
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
woda 1/2 (ciepła)

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy chleb

Kroki postępowania

1
Wszystkie sypkie składniki wsypujemy do dużej miski i mieszamy ze sobą, następnie dodajemy ciepłą wodę z rozpuszczonymi drożdżami i wyrabiamy ciasto. Jeżeli dodamy więcej wody i ciasto będzie luźniejszej konsystencji po upieczeniu chlebek będzie miał większe dziurki. Ciasto wyrobione zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia (na miskę nakładamy od góry woreczek bądź folię spożywczą aby zachować temperaturę)
Krok 1 - Domowy chleb foto
2
W między czasie natłuszczamy keksówkę. Po upływie dwudziestu minut ciasto ponownie wyrabiamy można ugnieść je łyżką (jakbyśmy je odgazowywali) i przekładamy do foremki, wyrównujemy ciasto by równo wyrosło (ja zamaczam łyżkę w wodzie i ugniatam) pozostawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia (również pamiętamy aby nakryć brytfankę ja używam woreczków aby ciasto miało możliwość wyrośnięcia). (Jeżeli chcemy chleb z ziarnami czy makiem, wyrośnięty chlebuś spryskujemy wodą i posypujemy wg uznania)
Krok 2 - Domowy chleb foto
3
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, wkładamy brytfankę z ciastem chlebowym i po chwili zmniejszamy temperaturę do około 230 stopni. Pieczemy około 45 minut (oczywiście w zależności od piekarnika dlatego obserwujemy ciasto) Po wyciągnięciu upieczonego chlebka, wyciągamy bochenek na kratkę z piekarnika i pozostawiamy do odparowania na około 30 - 45 minut. Pamiętajmy aby ciasto wsadzać wyrośnięte gdyż wysoka temperatura od razu ścina skórkę. Smacznego
Krok 3 - Domowy chleb foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

matesko 07.05.2013 09:21
super taki chlebek
-Natka- 12.12.2012 10:42
nigdy nie robiłam chleba w domu, muszę kiedyś spróbować, zobaczymy jak mi wyjdzie
Botwinka 16.10.2012 15:49
pyszny
dianix 25.07.2012 10:57
nigdy nie robiłam
Beatris 12.07.2012 14:02
Nie ma to jak domowy chlebek. Przepyszny.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak