Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pierogi ruskie podane ze szczypiorkiem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
woda letnia 250 ml
sól
ziemniaki 80 dag
cebula 2 szt
szczypiorek
pieprz
oliwa
ser biały twarogowy 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Pierogi ruskie podane ze szczypiorkiem

Na początek przygotowujemy farsz: ziemniaki obieramy, gotujemy - studzimy. Cebulę szatkujemy na drobno i podsmażamy na oliwie. Kiedy ziemniaki wystygną mielimy je z białym serem na przemian. Wszystko razem mieszamy dodając podsmażoną 1 cebulkę. Doprawiamy sola i sporą ilością pieprzu - farsz powinien być pikantny.

następnie przygotowujemy ciasto: do robota kuchennego bądź malaksera wsypujemy pół kg mąki pszennej, łyżeczkę soli i około 200 - 250 ml letniej wody. Ciasto wyrabiamy około 1 - 2 minut. Kiedy ciasto jest wyrobione dzielimy je na dwie części i każdą po kolei rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na cienkie placki (pamiętamy że ciasto które czeka zawijamy w czystą ściereczkę aby nie zeschło się). Za pomocą szklanki wykrawamy krążki na które nakładamy po łyżeczce farszu. Brzegi ciasta sklejamy starając się aby nie dostał się pomiędzy sklejane brzegi farsz, kiedy pierożki są już sklejone dociskamy brzegi widelcem. Gotowe pierożki układamy na podsypanej mąką deseczce i przykrywamy ściereczką do czasu gotowania. W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy ją do smaku (około 1 - 2 łyżeczek w zależności od ilości wody) i dodajemy łyżeczkę oliwy aby pierogi nie sklejały się.
Pierożki gotujemy porcjami, ja wrzucam po 15-20 pierogów. Gotujemy około 6 - 7 minut pamiętając aby po wrzuceniu delikatnie przemieszać drewnianą łyżką by nie przywarły do dna. Gotowe pierogi przekładamy na durszlak, przelewamy zimną wodą. Przekładamy do miski, podajemy z podsmażoną cebulką oraz posiekanym szczypiorkiem. Z porcji wychodzi mi około 55 pierogów ale oczywiście zależy od ich wielkości.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pestka 03.02.2013 10:13
pięknie wykonane - lubię tego rodzaju pierożki
-Natka- 11.12.2012 22:01
bardzo lubię pierogi ruskie, a Twoje tak ładnie wyglądają!
adelajda 22.07.2012 16:08
super pierożki !
halina17 12.07.2012 12:55
uwielbiam pierogi
parysek10 12.07.2012 12:09
apetycznie wyglądają

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak