Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki "Catepillar" ( Gąsieniczki )

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 200 ml
cukier 2 łyżki
drożdże 20 gram
sól łyżeczka
olej 30 ml
mąka 300 gram
parówki 8 sztuk

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki "Catepillar" ( Gąsieniczki )

Kroki postępowania

1
Zrobić zaczyn: w 100 ml letniego mleka rozpuścić drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Przykryć i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę przesiać, dodać sól, pozostałe letnie mleko, cukier i zaczyn. Wyrobić. Dodać olej i dobrze wyrobić . Odstawić ciasto pod przykryciem w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 części.
Każdą kulkę rozwałkować na owalny placuszek i położyć na nim parówkę.
Złożyć jak pieróg i zalepić brzegi, szczelnie przyciskając parówkę do ciasta.
Krok 1 - Bułeczki "Catepillar" ( Gąsieniczki ) foto
2
Rozciąć w poprzek na 8 części, tylko w miejscu w którym jest parówka, zostawiając zlepione ciasto nierozcięte. Potem zacząć rozkładanie - dolny kawałeczek kładziemy na lewą stronę, następny na prawą i tak na przemian. Uzyskamy kształt a'la gąsieniczka.
Krok 2 - Bułeczki "Catepillar" ( Gąsieniczki ) foto
3
Piekarnik nagrzać do 220 st.C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na niej bułeczki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować jajkiem zmieszanym z mlekiem.
Piec około 20 minut, do uzyskania złotego koloru.

Smacznego :)
Krok 3 - Bułeczki "Catepillar" ( Gąsieniczki ) foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 16.07.2012 14:11
oryginalne bardzo :)
Ewa104 12.07.2012 11:35
NIBY PROSTE W PRZYGOTOWANIU ALE SAM POMYSŁ BOMBOWY.BARDZO MI SIĘ SPODOBAŁ.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak