Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Serowe paluszki z dipem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 60 gram
mąka szklanka
proszek do pieczenia łyżeczka
żółty ser 170 gram
jajko sztuka
sól do smaku
pieprz do smaku
sezam

Przepis i sposób przygotowania na: Serowe paluszki z dipem

Miękką margarynę ucieramy z mąką, wymieszaną z proszkiem, solą i pieprzem. Dodajemy starty ser i lekko ubite jajko. Zagniatamy ciasto i schładzamy w lodówce przez 30 minut.

Ciasto wałkujemy na prostokąt, kroimy go wzdłuż i dzielimy nożem na paseczki.

Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem.

Pieczemy w temp. 180o aż paluszki nabiorą złotego koloru.


Dip:

serek topiony (większy prostokąt)
3 łyżki mleka
3 łyżki śmietany
sól, pieprz


Do garnka wlewamy mleko i śmietanę, przyprawiamy i podgrzewamy (nie gotujemy). Gdy będzie już gorące wrzucamy rozdrobniony serek i mieszamy, aż się rozpuści. Dip powiniem mieć gładką konsystencję.

Serowe paluszki podajemy z gorącym dipem :)

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 07.02.2013 11:22
rewelacyjne paluszki
parysek10 12.07.2012 12:08
efektowne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak