Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarno-białe zakręcone ciacha

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 200 g
jajko
masło 100 g
cukier puder 50 g
sól szczypta
mleko 2 łyżki
proszek do pieczneia 1 łyżeczka
kakao 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Czarno-białe zakręcone ciacha

Kroki postępowania

1
Mieszamy ze sobą składniki suche, czyli mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier puder. Dodajemy masło i siekamy nożem. Dodajemy jajko i mleko i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części, dojdnej z nich dodajemy kakao i wyrabiamy.
Krok 1 - Czarno-białe zakręcone ciacha foto
2
Formujemy w kulki, zawijamy w folię aluminiową i chłodzimy godzinę w lodówce. Rozwałkować oba ciasta na 2 prostokąty (ciemne o jednym boku troszkę dłuższym). Nakładamy jasny prostokąt ciasta na ciemny i zwijamy w rulon, zlepiając koncówkę ciemnym ciastem. Rulon z ciasta ponownie zawijamy w folię i chłodzimy godzinę w lodówce. Następnie rulon kroimy na kawałki 1-2 cm.
Krok 2 - Czarno-białe zakręcone ciacha foto
3
Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 3 - Czarno-białe zakręcone ciacha foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jodaj 17.07.2012 10:28
na pewno pyszniutkie :)
foczka-ks 12.07.2012 00:00
smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak