Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort z patelni

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko zagęszczone słodzone puszka
jajko
Soda oczyszczona Prymat łyżeczka
ocet łyżeczka
mąka 3 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort z patelni

Sodę gasimy octem.
Mleko wylewamy do miski, wbijamy jajko i miksujemy. Następnie dodajemy sodę i stopniowo mąkę, wyrabiając ciasto. Ja zużyłam więcej mąki, bo kleiło się niemiłosiernie ;)

Rozgrzewamy suchą patelnię.

Ciasto rozdzielamy na 7 części. Każdą z nich wałkujemy na placek, nieco większy od talerza, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i za pomocą wałka (lub w dłoniach) przenosimy na suchą, rozgrzaną patelnię. Smażymy z każdej strony około minuty na małym ogniu. Takim sposobem smażymy wszystkie placki a następnie przykładamy do każdego talerz ( u mnie średnicą 15 cm) i odrysowujemy nożem ( resztek ciasta nie wyrzucamy; później je pokruszymy i obsypiemy nimi tort).

Krem:

1/2 l mleka
4 łyżki mąki
2 jajka
3/4 szklanki cukru
100g masła


Do garnka wlewamy mleko, wbijamy jajka, wsypujemy cukier i mąkę i krótko miksujemy, aż składniki się połączą. Stawiamy na palnik i gotujemy, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmujemy z ognia, wrzucamy masło i miksujemy chwilkę.

Gorącym kremem przekładamy kolejno placki, układając jeden na drugiem. Kremem pokrywamy także wierzch i boki tortu, obsypujemy go pokruszonymi resztkami ciasta.

Torcik najlepszy jest minimum dzień po zrobieniu, gdy namięknie :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 25.08.2012 10:03
cos niespotykanego bynjamniej jak dla mnie
1j1o1l1a1 11.07.2012 23:15
ciekawie sie prezentuje
iziona 11.07.2012 21:35
robiłam już ciasto z patelni, fakt inne, ale było pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak