Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kajzerki

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3 szklanki
cukier 1.5 łyżeczki
sól łyżeczki
drożdże 15 gram
jajko
miękkie masło 2 łyżki
woda letnia 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Kajzerki

W wodzie mieszamy drożdże z cukrem, aż do ich całkowitego rozpuszczenia.

Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, wlewamy wodę z drożdżami, wbijamy jajko i dodajemy masło. Zagniatamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 części, z każdej z nich formujemy bułeczkę, lekko ją spłaszczamy i ostrym nożem nacinamy, robiąc krzyżyk. Tak przygotowane bułki przykrywamy i odstawiamy do napuszenia na 45 minut.

Pieczemy około 20- 25 minut w temp. 180o

Po wyjęciu z piekarnika, przenosimy na kratkę.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SmacznaPyza 11.07.2012 21:37
nie ma to jak świeże, domowe bułeczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak