Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Rolada śmietanowo-kawowa

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 sztuki
cukru 6 łyżek
mąki tortowej 0,5 szklanki
proszku do pieczenia 1 łyżeczka
kakao 2 łyżeczki
masa
śmietany 18% 3/4 kubka
cukru pudru 3/4 szklanki
Żelatyna wieprzowa Prymat 2 łyżki
wody 4 łyżki
kawy rozpuszczalnej 3 łyżeczki
czekolady mlecznej 6 kostek
polewa czekoladowa
kolorowa posypka

Przepis i sposób przygotowania na: Rolada śmietanowo-kawowa

Kroki postępowania

1
Jajka w temperaturze pokojowej wbić do miski i dokładnie zmiksować z cukrem na puch.Mąkę przesiać przez sito wraz z proszkiem do pieczenia i kakaem.Wymieszać.Masę wylać na blachę i wyrównać.Piec w nagrzanym piekarniku ok 8-10 minut w 180 stopniach.
Krok 1 - Rolada śmietanowo-kawowa foto
2
Po upieczeniu przełożyć roladę na ściereczkę i zwinąć.Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 2 - Rolada śmietanowo-kawowa foto
3
.Żelatynę rozpuścić we wrzątku i dodać kawę rozpuszczalną.Odstawić do ostygnięcia.Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem,przelać ostudzoną żelatynę z kawą.Czekoladę pokruszyć,dodać do masy i ponownie zmiksować
Krok 3 - Rolada śmietanowo-kawowa foto
4
Roladę rozwinąć i przełożyć masę dokładnie rozprowadzając.Ponownie zwinąć i wstawić do lodówki.
Krok 4 - Rolada śmietanowo-kawowa foto
5
Rozrobić polewę.Polać roladę,posypać posypką i odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Krok 5 - Rolada śmietanowo-kawowa foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 18.08.2013 18:24
wygląda bardzo smacznie
Bożena13 04.08.2012 22:06
smakowicie wygląda;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak