Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki włoskie

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
drożdże 1,5 - 2 dkg
woda letnia 1 szklanka
cebula 1 sztuka
oliwki 20 dkg
oliwa 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
cukier szczypta
natka pietruszki 1-2 łyżki posiekanej
jajko do smarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki włoskie

Kroki postępowania

1
Cebulę obrać i pokroić, obsmażyć na oliwie do miękkości. Oliwki przeciąć na połówki. W misce wymieszać mąkę z cebulą, oliwkami, natką, solą i drożdżami rozpuszczonymi w wodzie ze szczyptą cukru. Wyrabiać ciasto przez 10 minut. Odstawić na ok. 1 -1,5 godziny, aby wyrosło.
Krok 1 - Bułeczki włoskie foto
2
Z ciasta formować bułeczki i kłaść na wysmarowaną tłuszczem i wysypana mąką blachę, przykryć i odstawić na 20 minut do wyrosnięcia.
Krok 2 - Bułeczki włoskie foto
3
Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Bułki posmarować jajkiem i piec około 30 minut.
Krok 3 - Bułeczki włoskie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna/Dzastus 01.03.2013 10:26
dziękuje za pozytywne opinie :)
Ada-Gaba 01.03.2013 06:54
bardzo podoba mi się ten przepis
mariel78 05.09.2012 07:17
muszę spróbować
Puszcza 09.08.2012 17:20
super bulki fajnie ze sa oliwki w nich
Seba 01.08.2012 09:12
bardzo fajne
Justyna/Dzastus 12.07.2012 14:33
polecam do wędliny, są super. Mozna je bardziej zrumienić.
pacpaw 11.07.2012 22:01
takich nie piekłem
wiola333 11.07.2012 15:20
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak