Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Truskawkowe mazidło czyli smaczna konfitura.

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki świeże 1,5 kg
bazylia świeża 1/2 pęczka
cukier żelujący trzy do jedneg 500 g
Pieprz biały mielony Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Truskawkowe mazidło czyli smaczna konfitura.

Truskawki myjemy i kroimy w drone kawałki.Listki bazyli drobno siekamy.

Owoce przekładamy do rondla

.Wsypujemy cukier żelujący i biały pieprz.

Gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu aż się zagotują, mieszając by truskawki nie przywarły do dna.

Gdy się zagotuję zawartośc rondla zmniejszamy ogień i gotujemy 3-4 minuty.

Następnie dodajemy bazylie i znów zwiększamy ogien i czekamy aż się wszystko zagotuje.

Gotowe przelewamy do słiczków i dokładnie zakręcamy. Odwracamy dnem do góry.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kate.500 17.09.2013 22:35
pyszne mazidlo
Aneta41 19.04.2013 10:37
bardzo lubię konfiturę truskawkową
olkaaa 10.09.2012 09:57
bardzo fajne
Habibi 14.08.2012 08:01
Robię czasami takie zaostrzone słodkie przetwory :) W Indiach nawet sałatki owocowe podaje się z pieprzem i chili :)
czekoladka_m 08.08.2012 11:43
fajne to mazidło, oryginalne połączenia;)
Juleczka20 02.08.2012 09:14
ciekawy pomysł z tą bazylią i pieprzem
caralajna 13.07.2012 07:45
ciekawe połączenie
Mysiunia 11.07.2012 17:40
z bazylią i pieprzem? :) odważne połączenie, z checia bym spróbowała :)
Paweł10 11.07.2012 16:31
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak