Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Anzac Biscuits

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

płatki owsiane 12 łyżek
wiórki kokosowe 1 szklankę
mąka 10 łyżek
cukier kryształ 6 łyżek
miód 1 łyżka
masło rozpuszczone 100 gram
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Anzac Biscuits

Płatki owsiane, mąkę, wiórki i cukier wsadzamy razem do miski i mieszamy. W rondelku roztapiamy masło i dodajemy miód (nie gotujemy). Proszek do pieczenia rozpuszczamy w dwóch łyżkach wrzącej wody i dodajemy do naszej mieszaniny masła z miodem. Wszystkie składniki (suche i mokre) łączymy ze sobą. Najlepiej dłońmi (tylko się nie poparzcie!). Masa robi się jak twarda plastelina, można z niej lepić kulki. Jeżeli się rozpada - proponuję dodać odrobinę wody i miodu.
Z masy lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy. Umieszczamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, w dość dużych odstępach bo trochę urosną. Pieczemy w 180 stopniach przez 8-10 minut .Uwaga, ciastka szybko się rumienią, więc nie przesadźcie!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak