Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Udka pod pieczarkową pierzynką

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

4 udka kurczaka
2 pory
25dag pieczarek
opakowanie marynaty pikantnej
2 ząbki czosnku
2 lyzki oliwy z oliwek
bulion 250 ml
ryż 20 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Udka pod pieczarkową pierzynką

Oliwę wlać do miseczki i wymieszać z marynatą pikantną, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, rozmieszać. Udka z kurczakiem umyć i dokładnie osuszyć, później dokładnie natrzeć marynatą i odstawićw chłodne miejsce na co najmniej 2 h. a najlepiej na całą noc. Do naczynia żarodopornego wsypać najpierw ryż, wyrównać powierzchnię na tym ułożyć pokrojone w plasterki pieczarki. Na samym wierzchu ułożyć udka kurczaka. Całość powoli zalać szklanką bulionu. Piec to w temp 180stopniu około 50minut. Na mniej więcej 10min przed końcem zdjąć przykrywę i usawić piekarnik na opcję grilowania aby uzyskać chrupiącą skórkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak