Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe Winogrono z pieczarkowym nadzieniem

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko szklanka
jajko 2 sztuki
drożdże 25 gram
cukier łyżeczka
sól 1.5 łyżeczki
mąka 3-4 szklanki
pieczarki 300 gram
cebula sztuka
pieprz
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe Winogrono z pieczarkowym nadzieniem

1. W ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka i rozczyn. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę.

2. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na patelni z pokrojoną drobno cebulką; doprawiamy do smaku.


3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko i szklanką wykrajamy kółka. Do każdego nakładamy małą łyżeczkę nadzienia pieczarkowego i formujemy kuleczkę.

Na natłuszczonej i podsypanej mąką blaszce układamy kuleczki w formie gronek.
Z ciasta formujemy także gałązkę i listek.
Winogrono smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w temp. 170o , aż się zarumieni.

Możemy podać jako dodatek do barszczyku :)

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 02.10.2016 14:28
pomysłowe winogrono
Klausia 16.11.2015 10:24
wygląda ciekaweie
Czarnula666 18.11.2014 16:14
Świetne! :) dodać troche sera jeszcze :) Mniammm
iziona 11.07.2012 21:40
Piękne!!!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak