Drożdżowe Winogrono z pieczarkowym nadzieniem

Drożdżowe Winogrono z pieczarkowym nadzieniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    szklanka
  • jajka

    2 sztuki
  • drożdże

    25 gram
  • cukier

    łyżeczka
  • sól

    1.5 łyżeczki
  • mąka

    3-4 szklanki
  • pieczarki

    300 gram
  • cebula

    sztuka
  • pieprz

  • sól

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. W ciepłym mleku mieszamy drożdże z cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól, jajka i rozczyn. Zagniatamy elastyczne ciasto, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinkę.

2. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach i podsmażamy na patelni z pokrojoną drobno cebulką; doprawiamy do smaku.


3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy cienko i szklanką wykrajamy kółka. Do każdego nakładamy małą łyżeczkę nadzienia pieczarkowego i formujemy kuleczkę.

Na natłuszczonej i podsypanej mąką blaszce układamy kuleczki w formie gronek.
Z ciasta formujemy także gałązkę i listek.
Winogrono smarujemy rozkłóconym jajkiem i pieczemy w temp. 170o , aż się zarumieni.

Możemy podać jako dodatek do barszczyku :)

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

02.10.2016 14:28
pomysłowe winogrono

Klausia

16.11.2015 10:24
wygląda ciekaweie

Czarnula666

18.11.2014 16:14
Świetne! :) dodać troche sera jeszcze :) Mniammm

iziona

11.07.2012 21:40
Piękne!!!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat