Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pudding pomarańczowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomarańcza sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
cukier 50 gram
Żelatyna wieprzowa Prymat 12 gram
mleko 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Pudding pomarańczowy

Z pomarańczy ścieramy skórkę(około 1 płaskiej łyżeczki, odkładamy na bok), wyciskamy sok nad miseczką i wsypujemy żelatynę, mieszamy, odstawiamy na godzinkę aż spęcznieje.

Żółtka lekko ubijamy.

Mleko przelewamy do garnuszka, dodajemy startą skórkę pomarańczową i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zacznie się gotować dodajemy cukier (mieszamy), żelatynę z sokiem (mieszamy) i żółtka (znów mieszamy). Gotujemy na małym ogniu 15minut, ciągle mieszając :)

Trochę się trzeba naruszać ręką, ale smak puddingu nam to wynagrodzi ;)

Po 15 min masę przelewamy do foremek ( u mnie jedna większa), schładzamy do temperatury pokojowej i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Ja pudding zrobiłam wieczorek, w lodówce siedział całą noc a rano został zjedzony :)

Żeby wyjąć deser z foremki wystarczy delikatnie nożem go podważyć z każdej strony lub foremkę włożyć na parę sekund do gorącej wody. I hop na talerz :)

Smacznego :)

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak