Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Suflet czekoladowy- pyszny!

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

gorzka czekolada 50 gram
mleko szklanka
masło 60 gram
jajko 4 sztuki
cukier drobny 3.5 łyżki
mąka 3 łyżki
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Suflet czekoladowy- pyszny!

Pokruszoną czekoladę zalać prawie gotującym się mlekiem i mieszać aż się
rozpuści. W rondelku roztopić masło i dodać mąkę. Gotować na małym ogniu
przez minutę. Stopniowo wlewać czekoladowe mleko ciągle mieszając.
Doprowadzić do wrzenia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Foremki do sufletów (z tego przepisu wychodzi ok. 6 porcji) wysmarować masłem i oprószyć cukrem pudrem. Odzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać z masą czekoladową, a białka ubić na sztywną pianę z cukrem. Pianę połączyć delikatnie z masą czekoladową. Napełnić foremki i każdą posypać cukrem pudrem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec ok. 15-20 min. Posypać przesianym cukrem pudrem i podawać
na ciepło.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 09.02.2013 18:45
ale bym zjadła:)
agnieszkalider 08.02.2013 19:21
rewelacja smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak