Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb serbski - Pogačice

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko szklanka
drożdże 20 gram
sól łyżeczka
cukier 3/4 łyżki
mąka 3.5 szklanki
masło 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb serbski - Pogačice

W mleku rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier i 2 łyżeczki mąki, mieszamy dokładnie i odstawiamy na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

W dużej misce mieszamy mąkę z solą, masłem i dodajemy nasz rozczyn.

Zagniatamy ciasto i dzielimy go na ok. 12 kawałków, z których wałkujemy płaskie placuszki.

W tortownicy (uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej mąką) układamy placuszki tak, by brzegami nachodziły na siebie i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Gdy już ciasto wyrośnie, smarujemy je rozkłóconym jajkiem i obficie posypujemy sezamem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak