Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto drożdżowe z porzeczką i kruszonką
Ciasto
- 500g mąki
- 3 jaja
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- 100g masła lub dobrej margaryny
- op drożdży instant (7g)
- 150g cukru
Farsz
- 1 szklanka (przebranej) czerwonej porzeczki
- 1,5 szklanki (przebranej) czarnej porzeczki
Kruszonka
- 100g masła (zimne)
- 100 g cukru
- 200g mąki
Margarynę rozpuść, mleko lekko podgrzej jeśli jest prosto z lodówki. Dodaj jaja, sól, cukier, mąkę i drożdże. Dobrze wyrabiaj. Jak ciasto będzie miało gładką konsystencję i zacznie odchodzić od rąk, przełóż do miski i przykryj ścierką. Odstaw na około 1h. (Drożdże instant nie potrzebują osobnego wyrastania)
Jeśli masz automat do pieczenia chleba dodaj najpierw płynne składniki ciasta (margarynę rozpuść) , następnie suche. Nastaw na program bez pieczenia. U mnie program trwa 1,5h.
Przebierz porzeczki i opłukaj je. Dobrze je osącz.
Składniki na kruszonkę zagniataj tak długo rękoma aż uzyskasz piękne jednolite grudki.
“Kwadratową” blachę wysmaruj margaryną. Przełóż ciasto wygładzając je. Wysyp owoce, posyp kruszonką.
Piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni, 40 min. Wyłącz piekarnik, odczekaj 10 min i wyciągnij ciasto.
Polecam pysznie!