Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza błonnikowa

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

woda 1/4 szklanki
mleko 3/4 szklanki
sól łyżeczka
cukier łyżeczka
drożdże 20 gram
masło łyżka
olej łyżka
mąka 1/2 kg
otręby owsiane łyżka
błonnik 1.5 owsiany

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza błonnikowa

W ciepłym mleku wymieszanym z wodą rozpuszczamy drożdże.
Do miski wsypujemy połowę mąki, całą sól, cukier, otręby, błonnik (mieszamy), dodajemy masło, olej, wlewamy rozczyn i zagniatamy ciasto. W międzyczasie dosypujemy stopniowo mąkę. Ciasto musi wyjść gładkie i elastyczne, a nie twarde. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-1.5 godziny. Zwiększy swoją objętość dwukrotnie.

Rozwałkowujemy je na stolnicy/ blacie podsypanym mąką i przenosimy na blaszkę do pieczenia. Ja zawsze smaruję blaszkę masłem/ margaryną i ciut oprószam mąką.

Składniki możemy dać jakie tylko chcemy.

Ja najczęściej ciasto smaruję ketchupem, na to wykładam pieczarki (40dag pokrojonych, podsmażonych, doprawionych), 2 pomidory (pokrojone), małą pierś kurczaka (pokrojona, podsmażona, mocno doprawiona) lub przysmażoną kiełbaskę, posypuję przyprawami (polecam przyprawę do dań z ziemniaków- idealnie współgra z pieczarkami). Możemy też posypać pizzę pokrojoną w piórka cebulką. Dodać groszek, czerwoną fasolę z puszki...

Wkładam do piekarnika nagrzanego do 190-200st na około 20 minut.
Pięć minut przed końcem pieczenia układam na pizzy ser żółty (można też dać mozzarellę).

Smacznego :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 16.08.2012 07:06
fajny pomysł
agnieszka214 16.08.2012 07:06
fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak