Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki kapuściane

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 kg
woda letnia 2 szklanki
drożdże 3 dkg
olej 2 łyżki
sól 2 łyżeczki
cukier szczypta
kapusta kiszona 0,5 kg słoik
cebula 1 sztuka
jajko do smarowania bułek
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki kapuściane

Kroki postępowania

1
Drożdże rozrobić z letnią wodą i szczyptą cukru, dodać do mąki, wsypać sól oraz dwie łyżki oliwy i dokładnie wyrabiać ciasto przez kilka minut. Odstawić na około godzinę do wyrośnięcia.
Krok 1 - Bułeczki kapuściane foto
2
Kiszoną kapustę posiekać i ugotować, a następnie podsmażyć na oliwie wraz z posiekaną cebulka, przyprawić solą i pieprzem, odstawić, aby ostygła. Ciasto urywać kawałkami, spłaszczać i formować taki placuszek, nadziewać kapustą, dobrze sklejać i uformować kulkę. Bułeczki dawać sklejona stroną od spodu na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blachę.
Krok 2 - Bułeczki kapuściane foto
3
Bułeczki dać na kilka minut do wyrośnięcia. Wyrośniete posmarować jajkiem. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Kapuśniaczki piec ok. 40 minut.
Krok 3 - Bułeczki kapuściane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 06.03.2013 11:51
bardzo apetyczne bułeczki
ziutula
ziutula 27.08.2012 21:23
i barszczyk koniecznie do tych bułeczek..
Justyna/Dzastus 08.08.2012 12:40
tak bratowa bardzo zachwalala :)
pacpaw 07.08.2012 23:01
niezły pomysł, i jak ładnie wyrosły z tym dodatkiem kapuścianym
Mirka-Ludomila 01.08.2012 08:21
świetne bułeczki
Izabela/bella81 19.07.2012 12:14
chętnie bym taką bułeczkę zjadła :)
Seba 14.07.2012 08:10
fajne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak