Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KARPATKA

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto:
woda 1 szkl
jajko 5 szt
margaryna 150 g
proszek 0,5 łyżeczki
masa
mleko 4 szkl
margaryna 1 szt
cukier wanilinowy 1 szt
cukier 1/2 szkl
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyżki
żółtko jajek 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: KARPATKA

CIASTO: Margarynę rozpuścić, dodać wodę i zagotować. Następnie dodać mąki i proszek do pieczenia. Ostudzić i dodać jajka i mieszać 5 minut. Blachę wysmarować i posypać mąką. Łyżką rozprowadzać ciasto podzielane na 2 części. Upiec na złoty kolor. Około 30 minut.
MASA:
Szklankę mleka odlać. A pozostałe zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do szklanki dodając maki i żółtka i wymieszać. Wlać na gotujące się mleko. Mieszać aż powstanie gęsta masa. Ostudzić. Margarynę rozmiksować i dodawać po łyżce ostudzonej masy. Przełożyć ciasto wierzch można posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 25.09.2015 23:44
uwielbiam te ciasto
zbigniew1975 05.10.2013 17:10
mniam pycha ta karpatka
Aneta41 10.07.2012 21:18
smaczna
elka4621 10.07.2012 13:41
smakowita moja córka uwielbia
elka4621 10.07.2012 13:41
smakowita moja córka uwielbia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak