Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Różyczki

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukru pudru 0,5 szklanki
mąki pszennej 3 szklanki
margaryny 0,5 kostki
soli 1 szczypta
żółtko jajek 2 sztuki
śmietany 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Różyczki

Kroki postępowania

1
Mąkę przesiać przez sito do miski i wrzucić margarynę.Posiekać nożem.Dodać szczyptę soli,żółtka,cukier puder i zagnieść.Wlać jeszcze śmietanę i bardzo dokładnie wszystko zagnieść w kulę.Po uformowaniu kuli włożyć do lodówki na ok 30 min.Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki.
Krok 1 - Różyczki foto
2
Podsypać stolnicę i rozwałkować ciasto na płat. Wykrajać krążki tak jak na pierogi. Pięć krążków nakładać do połowy na siebie i zwinąć w rulon
Krok 2 - Różyczki foto
3
.Rulon przekroić na pół.Płatki delikatnie rozchylić .Układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Krok 3 - Różyczki foto
4
Posmarować delikatnie białkiem(nie jest to konieczne)
Krok 4 - Różyczki foto
5
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Piec ok 10-15 min
Krok 5 - Różyczki foto
6
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i poukładać na patere.
Krok 6 - Różyczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 18.02.2014 11:22
bardzo fajne :)
ewka1978 05.09.2012 08:02
pięknie wyglądają
MagdaXXX 26.07.2012 18:33
piękne
Weronika_eM 09.07.2012 21:55
śliczne ciasteczka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak