Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziane ciasteczka w wersji light

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pełnoziarnista 1,5 szklanki
jajko 2 sztuki
cukier brązowy 1/2 szklanki
cukier wanilinowy 1/2 opakowania
sól 1/ łyżeczki
masło 1/3 kostki
czekolada gorzka 1/2 tabliczki
śliwki suszone 7 sztuk
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziane ciasteczka w wersji light

Wszystkie składniki suche mieszamy. Składniki mokre łączymy w mikserze (masło musi być miękkie). Łączymy suche z mokrymi, dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę oraz pokrojone w małą kostkę śliwki. Mieszamy ręcznie. Masa będzie zwarta, trudna do rozmieszania. Na papier do pieczenia nakładamy ciasto o wielkości orzecha, spłaszczamy. Odstępy powinny być dość spore, bo ciasteczka w trakcie pieczenia bardzo rosną.Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 8-10 minut. W trakcie pieczenia dość często zaglądamy - ciastka mają tendencję do przypiekania. Studzimy na kratce. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Fiffi 12.08.2012 23:06
smaczne
Kas2 04.08.2012 14:26
mniam! uwielbiam takie ciasteczka
dianix 23.07.2012 20:33
pieguski:)
parysek10 10.07.2012 11:48
cudowne
Rafał10 10.07.2012 09:44
pysznie wyglada :)
aspire5742 09.07.2012 22:12
robiłem podobne : )
Monika78 09.07.2012 21:34
wyglądają jak pieguski - moje ulubione
Pietruszka 09.07.2012 21:05
rewelacja
czekoladka_m 09.07.2012 20:36
mniam, moje ulubione!!:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak