Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Fasolka po bretońsku

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 1 opakowanie
kiełbasa krakowska 4 laski
Majeranek suszony Prymat 1 łyżka
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
cebula 1 sztuka
sól do smaku
Czosnek suszony Prymat 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 2 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 3 sztuki
Papryka ostra mielona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Fasolka po bretońsku

Fasolę dokładnie myjemy i moczymy w garnku z wodą przez całą noc. Następnego dnia gotujemy (najlepiej w tej samej wodzie, lekko osolonej) do miękkości. Gdy fasola zacznie robić się twardo-miękka, na suchej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę kiełbasę, po chwili dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Czas smażenia zależy od preferencji - jak lubicie. Zawartość patelni wrzucamy do fasoli. Dodajemy ziele, liście, przyprawy. Gotujemy do miękkości fasoli. Można dolać wody, by sosu było więcej. Gdy będzie za rzadki - na koniec można rozgnieść kilka fasolek i wymieszać z całością. Zaprawiamy koncentratem, zagotowujemy. Na koniec posypujemy majerankiem, chwilkę gotujemy. Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

parysek10 10.07.2012 11:48
bardzo lubię
agunesu 09.07.2012 21:51
fasolka po bretonsku jest super na imprezy zwlaszcza rodzinne. A ta widze niezle przyprawiona

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak