Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa-krem koperkowo-ziemniaczany

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 4 sztuki
koper świeży 1 pęczek
marchew 1 sztuka
pietruszka 1 sztuka
seler 1 sztuka
cebula 1 sztuka
ser topiony 1 łyżka
śmietana 18-procentowa 1 łyżka
sól do smaku
cukier do smaku
olej do smażenia 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa-krem koperkowo-ziemniaczany

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, podobnie postępujemy z cebulą. W garnku średniej wielkości rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się delikatnie zrumieni, wrzucamy ziemniaki. Po chwili dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę warzywa: marchew, pietruszkę i selera (można dodać jeszcze trochę posiekanego kopru). Przyprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez ok. 5 minut pod przykryciem, a następnie zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości przez ok. 20 minut. Po tym czasie miksujemy całość blenderem na gładką masę. Można dodać więcej wody, ale niezbyt dużo, by zupa nie była zbyt rzadka. Dodajemy umyty i posiekany koperek oraz łyżkę serka topionego. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Przyprawiamy do smaku i zaprawiamy śmietaną. Smacznego!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 10.07.2012 20:59
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak