Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kostka jagodowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 150 g
kako 25 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1/4 łyżeczki
sól 1 szczypta
masło 45 g
cukier puder 125 g
jajko 2 sztuka
mleko 60 ml
olej roślinny 1 łyżka
biała czekolada 200 g
żółtko jajek 4 sztuka
drobny cukier 50 g
mleko 170 ml
śmietana kremówka 250 ml
śmietana 30% 250 ml
Żelatyna wieprzowa Prymat 25 g
cukier puder 2 łyżki
Żelatyna wieprzowa Prymat
galaretka owoce leśne 1 szt.
frużelina 250 jagodowa
frużelina 2 jagodowa

Przepis i sposób przygotowania na: Kostka jagodowa

Kroki postępowania

1
Biszkopt: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Formę posmaruj masłem i wysyp mąką. Mękę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól wymieszać w misce. Mikserem na średnich obrotach ubić z masło z cukrem, aż do uzyskania kremowej konsystencji, dodawaj po jednym jajku, wbijając kolejne dopiero po rozpuszczeniu poprzedniego. Miksując na małych obrotach, stopniowo dosypywać suchych składników, każdą kolejną warstwę polewając czekoladą, mlekiem i olejem. Rzadkie ciasto przekładać do formy i piec ok. 40 minut. Nasączyć syropem cukrowym po upieczeniu.
Krok 1 - Kostka jagodowa foto
2
Mus czekoladowy:

Wrzucić do miski czekoladę i odstawić na bok. Mikserem na wysokich obrotach utrzeć żółtka z cukrem na jasny krem. Zagotować w rondlu mleko i zdjąć z ognia. Połowę mleka wlewać stopniowo do masy z żółtkami. Po czym przelać do rondla z drugą połowa mleka i energicznie mieszać, aż zgęstnieje i pokryje całą uniesioną do góry łyżkę. Zdjąć z ognia i zalać czekoladę. Wymieszać do jej rozpuszczenia. Dodać żelatyną i odstawić do ostygnięcia całkowitego.
Krok 2 - Kostka jagodowa foto
3
Na koniec starannie wymieszać z ubita kremówką. Wylać na zimny i nasączony już biszkopt i wstawić do lodówki do zastygnięcia musu. Gdy zastygnie posmarować warstwą frużeliny i ponownie schłodzić.
Krok 3 - Kostka jagodowa foto
4
Mus porzeczkowy:

Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru pudru, wymieszać delikatnie mikserem na wolnych obrotach z frużeliną i rozpuszczoną w 1,5 łyżki wrzącej wody żelatyną. Wylać na warstwę frużeliny , znów schłodzić do stężenia.
Krok 4 - Kostka jagodowa foto
5
Galaretka:

Galaretkę rozrobić w 520 ml wody. Gdy przestygnie dodać 2 łyżki frużeliny ( Ew trochę więcej) i lekko tężejącą wylać na mus jagodowy. Schłodzić do stężenia i gotowe.
Krok 5 - Kostka jagodowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agus198900 30.07.2013 09:08
ależ pysznie wygląda;)
Katarzyna34 20.04.2013 20:06
wygląda przepysznie
hahanka 28.07.2012 09:30
pyszności
Mati13 09.07.2012 17:31
bardzo ładnie wygląda
sylwia / sytofala 09.07.2012 16:22
pyszne , oj zjadłabym :)
stokrotka 09.07.2012 16:21
pysznie się prezentuje

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak