Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Duet śledzi podlaskich Marcina Budynka

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula biała 80 g
cebula czerwona 100 g
kapary 5 g
miód 20 g
Cynamon mielony Prymat 1 g
Goździki całe Prymat 1 g
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
masło klarowane do smaku
chleb razowy do smaku
chrzan tarty do smaku
natka pietruszki do smaku
koper ogrodowy do smaku
olej lniany do smaku
wino czerwone wytrawne 50 ml
matiasy 120 (w oleju)

Przepis i sposób przygotowania na: Duet śledzi podlaskich Marcina Budynka

Marcin Budynek poleca:

1. Połowę ilości śledzia pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z kaparami pokrojoną w drobną kostkę białą cebulą i posiekanymi ziołami (zachowaj kilka gałązek do dekoracji).
2. Dopraw świeżo mielonym pieprzem i olejem lnianym.
3. Tak doprawiony tatar ułóż na grzance z chleba razowego posmarowanej chrzanem.
4. Pokrojoną w piórka czerwoną cebulę zeszklij na klarowanym maśle, dodaj miód, cynamon, rozdrobnione goździki. Karmelizuj całość około 3 minut, potem podlej winem i dalej duś. Konfiturę dopraw do smaku.
5. Na konfiturze z czerwonej cebuli ułóż pozostały kawałek śledzia i udekoruj świeżymi ziołami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka-87-25 16.04.2017 07:47
bardzo apetycznie wygladaja takie śledzie
Małgorzata92 08.08.2015 15:49
Chętnie wypróbuję.
Rycerz
Rycerz 03.01.2014 11:54
Ciekawy przepis
ziutula
ziutula 09.07.2012 14:30
jestem kaszubką śledziową i też podobnie u nas robimy w korzennych smakach...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak