Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Lazania

3.0
(17)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone 500 g
pomidory krojone z puszki 1 puszka
cebula 2
makaron lazania
sos beszamelowy
natka pietruszki
sól do smaku
pieprz do smaku
bazylia do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Lazania

Kroki postępowania

1
Cebulę kroimy w kostkę, szklimy, a następnie dodajemy mięso mielone i razem smażymy.
Krok 1 - Lazania foto
2
Gdy mięso się podsmaży dodajemy pomidory z puszki, chwilkę dusimy dodając przepraw. Ewentualnie można dodać jeszcze troszkę koncentratu pomidorowego. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojoną natkę pietruszki.
Krok 2 - Lazania foto
3
Na dno żaroodpornego naczynia wykładamy sos beszamelowy. Sos przygotowałam wg przepisu http://www.doradcasmaku.pl/przepis/235777/sos-beszamelowy.html . Na sosie układamy warstwę makaronu.
Krok 3 - Lazania foto
4
Na makaronie kładziemy warstwę mięsa.
Krok 4 - Lazania foto
5
Smarujemy sosem beszamelowym. Następnie dajemy ser tak, aby poszczególne warstwy były ze sobą sklejone.
Krok 5 - Lazania foto
6
Układamy jeszcze 2 warstwy w ten sam sposób. Ostatnia warstwa to makaron przykryty serem.
Krok 6 - Lazania foto
7
Tak przygotowaną lazanię wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na pół godziny. Po upieczeniu warto poczekać pół godzinki, lazania nie ostygnie aż tak bardzo, a stanie się zwarta, łatwiejsza w krojeniu.
Krok 7 - Lazania foto
8
Smacznego :)
Krok 8 - Lazania foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 13.10.2012 11:36
Kuszą mnie te przypieczone brzegi ;) bardzo lubię lazanię i sądzę, że w najbliższym tygodniu zrobię taką
agataw1990 02.10.2012 13:24
Super! moja ulubiona:)
PaniMISIOWA 13.09.2012 20:28
moje ulubione danie
Bernadeta1 04.09.2012 11:20
bardzo fajny przepis.
Renata22 14.08.2012 00:17
kawał sporej lazagne!!! dobra robota, na pewno pycha! ;)
Natalia40 29.07.2012 20:25
uwielbiam
Sroczka 09.07.2012 17:39
Ja również skusiłabym się na porcyjkę.
misia53 09.07.2012 11:25
świetny przepis ....muszę zrobić
Ewa104 09.07.2012 10:22
Uwielbiam lazanię,zwłaszcza z takimi dodatkami.
niedozywiona 09.07.2012 09:41
już od rana burczy w brzuchu na takie pyszności.
Beatris 09.07.2012 09:27
Smakowicie wygląda. Aż chce się jeść.
Amellia 09.07.2012 08:51
mniam
Weronika_eM 08.07.2012 22:47
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak