Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalmary pływające w winie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kalmary 500 g
przecier pomidorowy 1 łyżka
wino czerwone wytrawne 2 i 1/3 szklanki
jogurt naturalny 1/2 szklanki
koniak 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat do smaku
sól do smaku
pieprz do smaku
Liść laurowy suszony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kalmary pływające w winie

Dokładne oczyszczone z błon kalmary starannie umyj i zalej w rondlu zimną wodą. Przykryj rondel pokrywką, postaw na ogniu i od momnetu gdy woda zacznie wrzeć, gotuj 4-5 minut. Na 500 gramów powinno się użyć około litra wody i 0.5 łyżki soli. nastepnie wyjmij kalmary z wody. dokładnie odsącz i pokrój w paseczki. Przełóż na patelnię z roztopionym masłem. zamieszaj i podsmaż. Nestepnie dodaj pokrojone w drobną kostkę i przez chwilkę obgotowane we wrzącej wodzie cebule, 1 łyżkę przecieru pomidorowego, kilka listków laurowych do smaku. Dokładnie wymieszja. Wlej potrawę na wino i podrzewaj potrawę na małym ogniu przez 4-5 minut. Zanim zdejmiesz rondel z ognia dodaj do kalmarów jogurt lub kefir, posyp szczyptą cynamonu doprowadź do wrzenia i gotuj 5-7 minut. Przed podaniem ptrawy na stół wlej do rondla 2 łyżki koniaku i przełoż na półmisek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak