Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sos beszamelowy

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/3 szklanki
mleko 400 ml
masło 50 g
jajko 1
sól do smaku
pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Sos beszamelowy

Kroki postępowania

1
Na początek roztapiamy masło, do którego dodajemy mąkę i energicznie mieszamy aż składniki się połączą.
Krok 1 - Sos beszamelowy foto
2
Tak powstałą masę chwilkę podsmażamy, a następnie małymi porcjami dodajemy ciepłe mleko i mieszamy aż powstanie gładka, płynna masa.
Krok 2 - Sos beszamelowy foto
3
Gdy masa przestygnie dodajemy do niej przyprawy i jajko, całość dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Sos beszamelowy foto
4
Smacznego :)
Krok 4 - Sos beszamelowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszkalider 21.12.2012 22:43
robię podobnie
PaniMISIOWA 14.09.2012 20:52
uwielbiam ten sos za łagodność
Adamorek 16.07.2012 13:30
dobre do kalafiora
Sroczka 08.07.2012 20:44
Ja również mam ochotę zrobić taki sosik.
wulkanxd 08.07.2012 18:50
napewno zrobie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak