Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

JOGURTOWNIK NA KRUCHYCH CIASTKACH Z JAGODAMI

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciastka maślane 1 duże opakowanie
masło 3 łyżki zimnego
jogurt grecki 2 op 200 g
jogurt naturalny 1,5 op duzego
galaretka porzeczkowa 2 opakowania
Żelatyna wieprzowa Prymat 6 łyżeczek
czekolada gorzka 1/2 tabliczki
cukier puder 4 łyżki
miód lipowy 1 łyżka
jagody wg uznania
woda 3, 5 szkalnki

Przepis i sposób przygotowania na: JOGURTOWNIK NA KRUCHYCH CIASTKACH Z JAGODAMI

Ciastka maślane pokruszyć blenderem wraz z masłem. W tortownicy 26 cm rozłożyć na samo dno papier do pieczenia. Wyłożyć spód masą maślano- ciasteczkową.

Do drugiej miski wlać wszystkie jogurty , wymieszać z cukrem i miodem oraz drobno startą czekoladą . W 1/2 szklanki ciepłej wody rozpuścić żelatynę. gdy przestygnie dodać do masy. Całą masę wylać na ciasteczkowy spód, wstawić do lodóki do stężenia. W tym czasie rozpuścić w gorącej wodzie galaretki (ja zrobiłam z mniejszą ilością wody aby miała ładniejszy kolor i szybciej się ścięła. Gdy galaretka będzie miała odpowiednia konsystencję do przelania na masę , rozkładamy na jogurcie jagody i polewamy je nią. Całość chłodzimy w lodówce min 5 h.
Po tym czasie nożem przejeżdżamy po obrzeżach tortownicy i dopiero wtedy otwieramy. Smacznego

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

APM 26.08.2012 23:57
piękne ciasto!
Monika-twin 16.07.2012 13:27
uwielbiam takie desery
magdalea 10.07.2012 22:41
pysznie wygląda
Monika78 08.07.2012 15:23
super lekkkie jogurtowe owocowe cos dla mnie
Ankha 08.07.2012 14:27
Wygląda tak apetycznie...:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak