Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dip do szaszlyków sarenki

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek 3 zabki
koncentrat pomidorowy 2 lyzki
bulion warzywny 1 szklanka
sok z cytryny 1-2 lyzki
sos sojowy 2 lyzki
miód 1 lyzka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Papryka słodka mielona Prymat 1 lyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Dip do szaszlyków sarenki

Cebule kroimy w drobna kostke i podsmazamy na masle. Gdy się zeszkli, dodajemy bulion, przecier pomidorowy i gotujemy przez kilka minut na malym ogniu. Nastepnie dodajemy miod i przyprawy, po czym dusimy jeszcze chwile, tak ok. 8 minut, a tuz przed zakonczeniem, zagęszczamy maka ziemniaczana i doprawiamy do smaku. Podawac z szaszłykami lub miesem z grilla. Gdy chcemy otrzymac wieksza porcje sosu, uzyjmy podwojnej ilosci skladnikow. Goraco polecam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

zbysio 17.02.2012 23:29
ooooooooooooooooooo
madi356 21.09.2010 23:21
rewelacyjny sos, pasuje do wielu innych dań:) aż ślinka cieknie...
ewasylwia 03.09.2010 20:50
Fajny przepis
SmacznaPyza 27.08.2010 11:09
warto zrobić go więcej bo pasuje do wielu dań
elwal
elwal 14.07.2010 09:25
Ja podobnego sosu używam zarówno na ciepło jak i na zimno - do szaszłyków, hamburgerów, tostów, pizzy, zapiekanek i ryb/mięs z grilla.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak