Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

domowy kakaowy sos karmelowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cukier kryształ 1 szklanka
woda 1/2 szklanki
śmietana kremowa 30% 300 gram
laska wanilii 1 sztuka
kakao 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: domowy kakaowy sos karmelowy

Cukier wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą, wstawiamy na małym ogniu. Dodajemy ziarenka wanilii i ciągle mieszamy aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy przez 15 minut bez mieszania, do momentu aż całość nabierze karmelowej barwy (dla mężczyzn karmelowa==brązowawa). Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę - POWOLI, cały czas mieszając. Na koniec dajemy kakao, nie przestajemy mieszać. Podajemy jak się schłodzi

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 08.07.2012 22:48
supcio

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak