domowy kakaowy sos karmelowy

domowy kakaowy sos karmelowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier kryształ

    1 szklanka
  • woda

    1/2 szklanki
  • śmietana kremowa 30%

    300 gram
  • laska wanilii

    1 sztuka
  • kakao

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Cukier wsypujemy do rondelka i zalewamy wodą, wstawiamy na małym ogniu. Dodajemy ziarenka wanilii i ciągle mieszamy aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy przez 15 minut bez mieszania, do momentu aż całość nabierze karmelowej barwy (dla mężczyzn karmelowa==brązowawa). Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę - POWOLI, cały czas mieszając. Na koniec dajemy kakao, nie przestajemy mieszać. Podajemy jak się schłodzi

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Justyna Jussstiii

08.07.2012 22:48
supcio

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat