Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Potrawka z kurczakiem, jabłkiem i dynią

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

miąższ dyni 250 g
podwójna pierś kurczaka
cebula
czosnek 3 ząbki
jabłko winne 2
wino białe 125 ml
śmietana kwaśna 125 ml
rosół 1/4 szklanki
Czosnek suszony Prymat
cukier
sól
pieprz
curry
Papryka słodka mielona Prymat
olej do smażenia 2-3 łyżki
Kucharek przyprawa do potraw

Przepis i sposób przygotowania na: Potrawka z kurczakiem, jabłkiem i dynią

Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem, curry, czosnkiem i papryką (lub wedle uznania). Warzywa i jabłka obrać, umyć i osuszyć. W razie potrzeby dynię rozmrozić. Cebulę i czosnek drobniutko pokroić. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Zrumienione filety przełożyć do rondla, a na tłuszczu po mięsie zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać dynię, chwilę razem podsmażyć dodając odrobinę soli, pieprzu i curry. Następnie dodać obrane i pokrojone w kosteczkę jabłka. Wino wymieszać ze śmietaną. Dodać do podsmażonych warzyw i owoców. Gotować na niewielkim ogniu przez 5-10 minut, do miękkości dyni. Na koniec dodać mięso i rosół. Zagotować. Przyprawić do smaku pieprzem, curry, przyprawą uniwersalną Kucharek lub cukrem. Podawać na gorąco solo lub ze świeżym pieczywem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak