Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z truskawkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki 0,5 kilograma
jaja 6 sztuk
mąka pszenna 1 szklanka
cukier kryształ 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z truskawkami

Kroki postępowania

1
Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na gładką pianę. Następnie powoli dodajemy cukier i dalej miksujemy aż całkowicie się rozpuści.
Dodajemy żółtka i przez chwilę miksujemy.
Krok 1 - Biszkopt z truskawkami foto
2
Mąkę przesiewamy przez sitko bezpośrednio do naszej masy na ciasto. Mieszamy łyżką od spodu do góry (tak, aby jak najwięcej powietrza dostało się do środka). Przelewamy do wysmarowanej formy (lub wyłożonej papierem). Nie wstrząsamy, nie stukamy formą.
Krok 2 - Biszkopt z truskawkami foto
3
Truskawki odszypułkowujemy i kroimy na pół (większe na 4 części). Układamy na wierzchu ciasta.
Truskawki opadną, nie przejmujemy się tym. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na około 40 minut (do suchego patyczka).
Krok 3 - Biszkopt z truskawkami foto
4
Gotowe, smacznego!
Krok 4 - Biszkopt z truskawkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kupiska 10.08.2012 14:09
fajnie pasuje z każdymi owocami...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak