Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta serowo- czekoladowa z migdałami

3.0
(19)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 12 dag
kakao 2 łyżki
masło 75 g
płatki migdałowe 25 g
mleczna czekolada 50 g
cukier 50 g
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta serowo- czekoladowa z migdałami

Do miski wsypać mąkę, kakao, posiekane masło i czekoladę, rozgniecione w dłoni migdały oraz rozmącone jajko i cukier. Zagniesć gładkie ciasto. Formę do tarty o śr. 25 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) natłuścić i wysypać cienko mąką. Wylepić ciastem. Przykryć folią aluminiową i wstawić na 30 min do lodówki. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć pergaminem obciążyć ziarnami fasoli albo specjalnymi obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Usunąć papier z fasolą i piec jeszcze 10 min. Lekko przestudzić.

Nadzienie:
10 dag półtłustego twarogu,
4 jajka,
1 żółtko,
20 dag cukru,
150 ml gęstej śmietany,
starta skórka i sok z cytryny.

Jajka oraz żółtko utrzeć z cukrem. Dodać śmietanę, rozgnieciony widelcem twaróg, wymieszać i dodać skórkę oraz sok z cytryny. Przelać na gotowy spód i piec 50 min w temp. 150st. Ostudzić, udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 28.11.2013 15:33
przepyszne słodkości
Iwusia 05.09.2013 23:37
ależ ona przepięknie wygląda, już czuję jej smak
Mati13 06.03.2013 18:28
wygląda przepięknie, na pewno pyszna
RenataZ-et 22.01.2013 21:06
Wygląda bajecznie! Aż żal ją kroić... ;)
iziona 18.08.2012 08:13
Śliczna :)
reniatka 12.08.2012 15:29
świetne!
anemon 10.08.2012 17:56
Wspaniale się prezentuje, bardzo słonecznie.
caralajna 26.07.2012 23:27
wygląda bajecznie
Aleksandraa 26.07.2012 19:45
ciekawy przepis
Agata B 09.07.2012 21:41
wygląda pysznie:)))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak