Szaszlyki z watróbka drobiowa

Szaszlyki z watróbka drobiowa

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • sredni por

    1
  • pieczarki

    8
  • olej

    5 lyzek
  • drewniane patyczki do szaszlyków

    14
  • wątróbka drobiowa

    600 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wątróbkę dokladnie umyc, moczyc kilkakrotnie, az woda będzie zupełnie czysta, po wyjeciu osuszyc i przekroic na pól każdy kawalek. Warzywa umyc i osuszyc, jedynie papryke obrac. Patyki namoczyc w wodzie tuz przed nakładaniem składników. Warzywa pokroic : papryke w wieksza kostke lub prostokat, cukinie i pora pokroic w krazki grubości ok. 0,5cm.Obrac 8 sredniej wielkosci pieczarek, przekroic na pol lub na 4 czesci. Pokrojone warzywa i wotrobke nadziewac na przemian na patyki – wedle uznania. Po zapelnieniu wszystkich patykow, przyprawiamy nasze szaszłyki posypując je z każdej strony przyprawa meksykanska i przyprawa kebab-gyros. Szaszłyki układamy na naczyniu, przykrywamy folia spozywcza i wstawiamy do lodowki na kilka godzin, najlepiej na noc. Rozgrzewamy olej na patelni i w wysokiej temperaturze podsmazamy szaszłyki, przekręcając i lekko rumieniac z każdej strony, w razie potrzeby dolewamy olej. Podczas smazenia szszlyki proszymy pieprzem, bazylia i(lub) oregano. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Naczynie do zapiekania wykladamy folia do pieczenia, układamy szaszłyki i polewamy tluszczem z patelni. Pieczemy w 200 stopniach ok. 30 min, w zależności od piekarnika – ja piekłam 35 minut. Podczas pieczenia obrocic szaszlyki na druga strone ( zrobilam to dwukrotnie). Podawac na goraco z pieczywem i np dipem (dip do szaszłyków Sarenki)

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Karolcia12

12.11.2013 11:55
ale smaczne

plocia

29.12.2012 17:58
a ja uwielbiam wątróbkę ale jeszcze szaszłyków z nimi nie jadłam

zbysio

24.05.2012 20:09
super

Ziabela

23.12.2011 10:49
tego nam najbardziej zima brakuje

Iwona43

17.11.2011 10:40
pycha:)

Izabela/bella81

28.05.2011 20:35
takich jeszcze nie jadłam, ale ciekawe:)

Damian19

20.02.2011 17:20
to jest najlepsze!

izapozdro

05.02.2011 16:12
ciekawostka

romanrafal

15.01.2011 09:23
super

Anula1

15.01.2011 09:15
Wspaniale szaszlyczki,choc ja watrobki nie jadam to moj polowek byl by zachwycony:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat