Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasteczka makowe do wykrawania

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 350 g
cukier puder 150 g
mak niebieski 60 g
masło lub margaryna 140 g
żółtko jajek 2
mleko 4 łyżki
cukier wanilinowy łyżka
papier do pieczenia
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasteczka makowe do wykrawania

Do miski wrzucić suche składniki tj.: mąka, cukier puder, mak, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Dodać pokrojone w kostkę masło lub margarynę. Zagnieść ciasto. Stolnicę oraz wałek oprószyć mąką. Urywać po kawałku ciasta i rozwałkować je na grubość 3-5 mm. Wykrawać foremkami kształty (super zabawa dla dzieci (: ). Ciastka ułożyć obok siebie na formie wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do dobrze rozgrzanego piekarnika i piec do lekkiego zrumienienia w 170 stopniach, przez ok 10-15 minut. Po upieczeniu ostudzić. Przełożyć cienko dżemem i skleić dwa identyczne kształty ciastek, uzyskując coś w rodzaju markiza. Polecam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 14.12.2012 18:08
fajniusie
Margo1 14.12.2012 18:08
fajniusie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak