Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tort serowo – wiśniowy

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 2/3 szklanki
mąka pszenna 10 łyżek
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier puder 1/2 szklanki
ser biały 150 g
budyń śmietankowy 1 opakowanie
wiśnie 700 g
Masa serowa 330 g
śmietana kremówka 330 g
Ciasto: 4 sztuki
jajko 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Tort serowo – wiśniowy

przygotować ciasto:
Białka ubić na sztywna pianę dodając cukier na samym końcu. Dodać po jednym żółtku a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zapach. Piec 30 minut w temp. 170 stopni
150 g kremówki ubić, dodać cukier i ser.
Wiśnie z kompotu (słoik 700g) odcedzić dodać wody tak by było 1 i ½ szklanki kompotu. Na tym ugotować budyń. Do gorącego budyniu dodać owoce.
Ostudzone ciasto przekroić na 3 części. Na 1 położyć masę budyniową wraz z wiśniami przykryć drugą częścią ciasta. Wyłożyć masę serową i przykryć ostatnią częścią ciasta. Ostatni placek nasączyć wiśniówką. Ubić pozostałą kremówkę z cukrem pudrem i wyłożyć na wierzchu. Dowolnie udekorować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 19.07.2014 20:52
jestem chętna na kawałek
caralajna 21.05.2013 06:47
smaczne ciasto
Beatris 28.09.2012 10:02
Z przyjemnością zjadłabym kawałeczek takiego tortu.
Habibi 23.09.2012 06:06
Lubię takie smaki
smakowita 04.09.2012 18:48
rewelacyjne połączenie smaków !
Katarzyna40 04.09.2012 00:01
WYGLĄDA REWELACYJNIE! ŚWIETNYPOMYSŁ!
Iwusia 01.09.2012 23:47
wspaniały wypiek
agam26 30.08.2012 10:04
pysznie wygląda
manaika 28.08.2012 13:04
super
Magula 15.07.2012 19:18
ładnie wygląda
Malinka 11.07.2012 22:11
Prawdziwe arcydzieło!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak