Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Babka z rodzynkami

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtka jaj 2 szt
cukier 10 dkg
mąka 25 dkg
rodzynki 8 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
margaryna 8 dkg
lukier
sok z cytryny 1 łyżka
cukier puder 12 dkg
woda 1 łyżka
herbata 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Babka z rodzynkami

Kroki postępowania

1
Do miski włożyć margarynę, dodać cukier,utrzeć do białości. Następnie dodawać żółtka jaj. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, przesiać mąkę do utartej margaryny. Rodzynki umyć, włożyć do garnka z herbatą, gotować 5 minut. Do masy stopniowo wlewać zimną herbatę,nadal ucierać.
Krok 1 - Babka z rodzynkami foto
2
Pod koniec ucierania włożyć rodzynki,wymieszać.
Krok 2 - Babka z rodzynkami foto
3
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy babkowej. Włożyć ciasto do lekko nagrzanego piekarnika,piec ok.50 minut w 170 stop.
Krok 3 - Babka z rodzynkami foto
4
LUKIER
Do garnuszka wsypać cukier puder, dodać sok z cytryny,łyżkę gorącej wody. Zmiksować mikserem. Ostudzoną babkę polać lukrem.
Krok 4 - Babka z rodzynkami foto
5
Ostudzoną babkę pokroić,ułożyć na talerzu
Krok 5 - Babka z rodzynkami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak