Zapiekanka z baklazanem i cukinia

Zapiekanka z baklazanem i cukinia

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • twardy baklazan

    1/2 sztuki
  • starkowany zólty ser

    300 g
  • puszka pomidorów (lub 600g swiezych)

    2 po 400g puszka
  • przecier pomidorody

    3 lyzki
  • jaja

    3
  • tłuszcz do formy

  • jogurt naturalny

    250 g
  • sos sojowy

    kilka kropel
  • makaron rurki

    400 żytni
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Makaron ugotowac al dente w osolonej wodzie, odcedzic i przestudzic. Jezeli uzywamy swiezych pomidorow, nalezy je sparzyc, obrac ze skórki, powycinac stwardniale czesci i dosc drobno pokroic. Baklazana i cukinie umyc, osuszyc, nie obierac ze skórki. Cebule obrac i pokroic w kosteczke. Bakłażana i cukinie pokroic w cieniutkie plastry, oprószyc sola i odstawic na ok. 10 minut, po czym dobrze spłukać i osuszyc. Bakłażana i cukinie pokroic na mniejsze czesci, ale zostawic kilka większych kawalków, by wyłożyć nimi wierzch zapiekanki. Cebule zeszklic na niewielkiej ilości oleju, dodac koncentrat pomidorowy i chwile podsmażyć. Cukinie i bakłażana lekko podsmażyć na niewielkiej ilości tluszczu z dodatkiem soli i papryki. Makaron wymieszac z: drobno pokrojonymi warzywami, podsmazona cebula, polowa starkowanego, żółtego sera, pomidorami, doprawic przyprawami do smaku. Jaja rozkłócić, wymieszac z pozostałym serem, jogurtem (lub smietana), doprawic. Forme do zapiekania wysmarowac tluszczem i ułożyć mieszanke makaronowa. Na wierzch położyć pokrojona cukinie z bakłażanem, oprószyc delikatnie sola, ograno i bazylia, po czym zalac wszystko jogurtem (smietana) z jajami i serem. Wstawic do rozgrzanego piekarnika i zapiekac 30-40 minut w 200 stopniach. To danie zrobiłam w piątek. Zapiekanka będzie smaczniejsza i pozywniejsza, jeśli podczas podsmazania cebuli, dodamy jakies drobno pokrojone mieso np.: parówki, kiełbaski, boczek lub piersi kurczaka. Podczas pieczenia, wierzch zapiekanki można dodatkowo posypac startym, żółtym serem.

Aktualności

Komentarze (23)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

21.06.2013 10:39
takiej jeszcze nie jadłam :) wygląda spoko :)

Izka192

24.06.2011 14:35
lubię takie zapiekanki

annagebalska

05.03.2011 14:54
ciekawwe

ewa19a

21.02.2011 22:01
pycha

Damian19

20.02.2011 17:20
jestem pod wrazeniem

Marzena40

29.01.2011 20:31
apetycznie wygląda

stokrotka

23.11.2010 22:12
pyszne

eli_555

07.11.2010 22:35
pychotka

Jolanta40

26.10.2010 12:08
po prostu - pycha

justyna111

17.09.2010 16:53
apetyczna

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat