Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moussaka

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bakłażan 2 szt
mięso mielone 500 g
pomidory 4 szt
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
natka pietruszki 1 pęczek
parmezan starty 100 g
pieprz do smaku
sól do smaku
oregano do smaku
oliwa
masło 1 łyżka
mąka 2 łyżki
mleko 1,5 szkl
wino czerwone 0,5 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Moussaka

Bakłażan pokroić w paski, posypać solą i odstawić na 20 minut, żeby pozbyć się goryczki. Po tym czasie opłukać zimną wodą i osuszyć.

Mięso podsmażyć na oliwie. Gdy utworzą się grudki dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Wszystko razem smażyć, aż mięso będzie sypkie. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, dusić aż zacznie odchodzić skórka. Dolać wina i doprawić oregano (ja miałam suszone - dałam ok. 3 łyżeczek). Dusić aż zrobi się gęsty sos (płyn powinien prawie całkiem wyparować).

Bakłażan delikatnie podsmażyć z obu stron.

W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwę bakłażana, posypać natką pietruszki i wyłożyć 1/2 mięsa mielonego. Ułożyć kolejną warstwę bakłażana, posypać natką, wyłożyć resztę mięsa. Ostatnią warstwą powinien być bakłażan.

Z masła, maki i mleka zrobić sos beszamelowy (masło roztopić na patelni, dodać mąkę, smażyć aż zbrązowieje i stopniowo dodawać mleka ciągle intensywnie mieszając aż sos będzie gęsty). Zalać zapiekankę sosem i posypać startym serem.

Piec w 180 st przez 30minut.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika78 07.07.2012 19:56
pięknie się prezentuje, bardzo lubię tą potrawę
Cukiereczek13 07.07.2012 17:05
naprawdę pysznie wygląda ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak