Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Biszkopt z masą serową i galaretką

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
cukier 120 g
mąka 120 g
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
ocet 1 łyżeczka
ser biały 250 g
masło 30 g
cukier waniliowy 2 łyżeczki
cukier puder 5 łyżek
budyń waniliowy 0,5 opak
truskawki 200 g
galaretka truskawkowa 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Biszkopt z masą serową i galaretką

Przygotować galaretkę wg przepisu na opakowaniu, odstawić do ochłodzenia.

Oddzielić białka od żółtek (z trzech jaj). Żółtka utrzeć z cukrem, białka ubić na sztywną pianę. Połączyć białka z żółtkami. Posypać mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Dodać ocet i wymieszać raz jeszcze. Wylać na wyłożoną papierem blachę (u mnie tortownica o śr. 24cm). Piec w temp 180st przez 15 min (kontrolować patyczkiem).

Masło rozpuścić z cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Dodać przemielony ser biały (ja potraktowałam go blenderem i wyszedł bardzo dobry), jajko i budyń. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając przez 5 min (aż masa zgęstnieje). Masę lekko ostudzić i jeszcze ciepłą wyłożyć na biszkopt. Na masę ułożyć przecięte na pół truskawki.

Gdy masa serowa ostygnie zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki, żeby galaretka całkiem stężała.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak