Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kurczak w ziołach prowansalskich i nadziewane pieczarki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

piersi z kurczaka 2 szt
Zioła prowansalskie suszone Prymat 3 łyżeczki
olej 2 łyżeczki
pieczarki 15 szt
camembert 1 szt
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kurczak w ziołach prowansalskich i nadziewane pieczarki

Piersi z kurczaka natrzeć ziołami i olejem (ja zrobiłam to już rano i odstawiłam do lodówki). Pieczarki obrać, odciąć trzonki i delikatnie wydrążyć w środku (nie trzeba bardzo głęboko). Odcięte trzonki można wykorzystać do zrobienia np. sosu. Wydrążone pieczarki wypełnić serem - wystarczy pokroić go w kostkę i po jednej kostce włożyć do każdej pieczarki (mi do kilku pieczarek zabrakło camembert'a więc dałam serek topiony - też dobry, ale lepsza wg mnie ta pierwsza opcja).

Piekarnik nagrzać do 180st, w naczyniu żaroodpornym ułożyć piersi z kurczaka i obłożyć je pieczarkami. Zapiekać ok 30 min (Ser powinien się rozpuścić i lekko przypiec, a mięso zbrązowieć).

Do takiego mięsa idealnie pasują młode ziemniaczki posypane koperkiem!

Smacznego!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak