Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Oberiba, czyli zupa z kalarepy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

cebula 1 szt
ziemniaki 2 szt
masło 1 łyżka
mąka 1 łyżka
śmietana 2 łyżki
bulion 1 mięsny
kalarepa 1 z liśćmi

Przepis i sposób przygotowania na: Oberiba, czyli zupa z kalarepy

Posiekaną cebulę i pokrojoną w słupki kalarepę (bez liści) podsmażyć na maśle, aż cebula się zeszkli. Podlać mniej więcej 1 chochlą bulionu i dusić. Jeśli bulion wyparuje to dolać kolejną chochlę. Kiedy kalarepa będzie prawie miękka wlać resztę bulionu i dodać pokrojone w kostkę ziemniaki oraz posiekane liście kalarepy. Gotować do momentu jak ziemniaki będą miękkie.

Można zagęścić mąką i dodać śmietany. Osobiście wolę wersję delikatnie zagęszczoną ale bez śmietany.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 08.07.2012 09:56
polecam robię podobnie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak