Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciastka francuskie z owocami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto francuskie 3 arkusze
jajko 2 szt
cukier
brzoskwinie 9 polówek
truskawki 200 g
dżem wiśniowy 100 g
bita śmietana

Przepis i sposób przygotowania na: Ciastka francuskie z owocami

Ciasta po przygotowaniu pieczemy ok 15 min (do zrumienienia) w temp 180st.

Z brzoskwiniami:

Ciasto kroimy na 9 prostokątów. Na połowie każdego prostokąta kładziemy cząstkę brzoskwini i przykrywamy drugą połową. Lekko sklejamy boki razem. Nacinamy u góry w poprzek (3-4 nacięcia). Ciasto smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem.

Z truskawkami:

Arkusz kroimy na kwadraty o wymiarach ok 5x5 cm. Truskawki przekrawamy na połówki wzdłuż. Układamy po 2-3 połówki na każdym kwadracie ciasta. Posypujemy truskawki cukrem (ok pół łyżeczki na ciastko), a ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Z wiśniami:

Ciasto, jak w przypadku ciastek z truskawkami, kroimy w kwadraty ok 5x5cm. Kwadraty wkładamy do blachy do muffinek spód każdej nakłuwając widelcem (gdyby w czasie pieczenia środek się podnosił trzeba go przekłuć). Pieczemy.
Do powstałych w ten sposób "koszyczków" nakładamy łyżkę konfitury i ozdabiamy bitą śmietaną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak