Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa krem z porów, na kurczaku

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Podudzie z kurczaka
pory 3 duże
cebula 2 małe
czosnek 2 ząbki
śmietana 18% ukwaszona 4 łyżki
sól
pieprz
Liść laurowy suszony Prymat
masło 2 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
koper świeży
ser topiony 100 (śmietankowy)

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z porów, na kurczaku

Pory dokładnie umyć, odrzucić zielone górne części, zostawić jaśniejsze twarde. Cebulę obrać, umyć i pokroić w pół-prążki. Każdego pora przekroić wzdłuż na pół, następnie posiekać w prążki. Mięso umyć, pociąć na mniejsze kawałki. Razem z kością wrzucić do garnka. Zalać litrem zimnej wody, dodać kostkę rosołową, liść laurowy i łyżeczkę soli. Dotować przez 25 minut. W międzyczasie na patelnię wrzucić masło, dodać posiekaną cebulę i pory. Smażyć do zeszklenia często mieszając. Podsmażone pory z cebulą dodać razem do wywaru. Przyprawić solą, gałką muszkatołową i pieprzem, gotować do miękkości pora. Wyjąć liść laurowy i kostki. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony ser topiony. Zagotować. Dodać śmietanę (dodawać stopniowo, do smaku wg upodobań). W razie potrzeby doprawić do smaku. Zagotować. Zmiksować blenderem. Podawać w półmiskach, posypać posiekanym koperkiem. Podawać solo, ze świeżym pieczywem lub z grzankami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 23.06.2013 18:19
wyborna zupka
Justyna Jussstiii 08.07.2012 09:58
ciekawy pomysł
Justyna Jussstiii 08.07.2012 09:58
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak