Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Łopatka marynowana, pieczona

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Łopatka b/k 1 kg
olej 80 ml
Papryka słodka mielona Prymat łyżka
sól 0,5 łyżeczki
miód 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat 0,5 łyżeczki
Bazylia suszona Prymat łyżeczka
majeranek łyżeczka
ziele angielskie 4 kulki
czosnek 6 ząbków
Liść laurowy suszony Prymat 2
Pieprz ziołowy mielony Prymat 0,5 łyżeczki
wino 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Łopatka marynowana, pieczona

Łopatkę umyć pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Zrobić 10 nacięć nożem w różnych miejscach, aby zrobić kieszonki na czosnek. Czosnek obrać i przekroić wzdłuż na pół. Do szklanki wlać olej i dodać wszystkie przyprawy poza winem i czosnkiem. Czosnek włożyć w szparki, tak aby był schowany. Przygotowaną marynatę wetrzeć w mięso. Schować na noc do lodówki. Na drugi dzień przełożyć mięso do niewielkiego naczynia żaroodpornego z przykrywką, zalać ponownie marynatą w której moczyło się mięso i na dno naczynia dodać 2 łyżki wina. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem w 190 stopniach przez 1,5 godziny. Od czasu do czasu polewać wytworzonym sosem. Podawać pokrojone w grubsze plastry na gorąco z dodatkiem ziemniaków jako danie obiadowe Z powstałego po pieczeniu mięsa soku można zrobić sos, zagęszczając go mąką i zagotowując. Najsmaczniejsze jest gorące, zaraz po upieczeniu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia29 07.07.2012 16:04
Pychota !:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak