Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka z rybą, brokułem i makaronem

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula
papryka
czosnek 2 ząbki
masło 2 łyżki
mąka pszenna 4 łyżka
mleko szklanka
brokuł
sól
pieprz
kolendra mielona
gałka muszkatołowa
ser żółty 100 g
sok z cytryny
Kucharek przyprawa do potraw
filet z dorsza 500 g
Makaron kolanka 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka z rybą, brokułem i makaronem

Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą uniwersalną. Pokroić w kosteczkę. Brokuła ugotować al dente w osolonej wodzie. Ostudzić i podzielić na mniejsze różyczki. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, ostudzić i przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia. Warzywa obrać i umyć. Paprykę, cebulę oraz czosnek pokroić w drobną kosteczkę. Na patelnię wrzucić masło, a gdy zacznie się topić wrzucić paprykę, cebulę i czosnek. Dodać mąkę, wymieszać wszystko dokładnie. Smażyć na średnim ogniu często mieszając, aż mąką zżółknie. Dodawać stopniowo mleko, często mieszając. Gdy powstanie sos beszamelowy, dodać sól, pieprz, mieloną kolendrę, szczyptę mielonej gałki muszkatołowej. Dodać brokuła. Chwilę smażyć. Dodać rybę, wymieszać. Powstały sos wymieszać z makaronem w formie. Całość posypać lekko solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wierzch posypać startym żółtym serem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 30 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hahanka 06.08.2012 13:54
chyba wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak